Kolayca açılmalıdır. Bapnın kilitli olmaması veya kilitli olsa dahi tek hareketle açılabilmesi gerekir. Bapnın üzerinde ürkü bar veya benzeri bir sistem bulunmalıdır.
Bununla beraberinde dundaki kriterlere mevla olan yerlerde hiçbir yangın çıkışı ya da yangın merdiveni ıztırari olarak olması akseptans edilir.
Zihnî özürlü, tutuk yahut ıslah edilenlerin barındığı, salahiyetli personeli sabah akşam uhde başında olan ve yangın veya özge müstacel durumlarda kullanıcıları nakledecek ehliyetli imkânları kâin yerlerde kilit kullanılmasına izin verilir.
Fakat kullanıcı skorsı 50 kişiyi geçen katlarda kaçış yollarının kapasite ve sayı bakımından en azca yarısının korunmuş olması gerekir.
2023 yılı bakımından, 3 kattan henüz koca olan amme binalarında yangın merdiveni bulunması zaruri hale gelmektedir. Hassaten, bu binaların yangın merdiveni sistemleri rabıtalı olarak bakım ve kontrollerden geçirilmeli ve evgin durumlarda sorunsuz bir şekilde kullanılabilecek durumda olmalıdır.
Yangın anında dâhilen dışarıya kaçmaya çaldatmaışan kişilerin katıksız davranışı kendilerini ortam kata ulaştırmalarıdır. Yangın merdivenleri bu açıdan tasarım edilmekte, strüktürldığı gereç ne olursa olsun aynı amaca özen etmektedir.
Yangın kapıları, yangın güvenliği bâtınin eleştiri öneme mevla olan konstrüktif unsurlardır. Ivedi durumlarda emniyetli bir kaçış temin etmek amacıyla tasarlanmış olan bu baplar, yangının yayılmasını engelleyerek insanoğluın emniyetli bir şekilde tahliye edilmesine yardımcı evet. Yangın bapları çoğunlukla yangın dayanımı etkili malzemelerden mamultır ve yangın alarm sistemleriyle entegre edilebilirler.
Demir yahut çelikten meydana getirilen ve binanın haricinde mekân alan yangın merdivenleri bile yangın yönetmeliği standartlarının oluşturulabilmesi kucakin kullanılmaktadır.
Yangın yönetmeliğine tatminkâr yapılacak bir yangın merdiveni sinein bazı değustalıkkenler mevcuttur. Bu değdavranışkenler; strüktürnın yararlanma amacı ve yangın merdiveni çeşitleridiridir. Bu değhizmetkenlerin yangın merdiveni standartlarını kesinlikle değkonutirdiğini zirda inceleyelim.
İmalat aşamasında kullanılan Yangın Bapsı Kilidi yardımıyla bu kapılar haricen açılamaz. Bu tavır uğruluk vakalarının önlenmesini sağlamlar.
Yangın Bapsı tütün sızdırmaz özelliğe ehil olması nedeniyle yangın takkadak insanların yaman zehirlenmelerinden de korunmasını esenlar. Bu baplar dışarıya mevsuk ve kolay açılabilen mimariya sahiptir.
Kaçış yolları, bir Yangın Çıkış Kapısı bünyenın herhangi bir noktasından durum seviyesindeki caddeye derece olan devamlı ve engellenmemiş yolun tümdır. Kaçış yolları kapsamına;
Yangın bapsı nasıl kullanılır? Yangın bapları, yangın alarmı veya yangın dedektörü aracılığıyla kazançlanan yangın yerinde otomatik olarak kapanır. Yangın bapsı, kapının üzerinde mevcut yangın alarmı yahut yangın dedektörü tarafından yoklama edilen sistem sebebiyle kendiliğinden olarak kapanır ve yangının yayılmasını önler.
Spiral yangın merdiveni ya da dairesel yangın merdiveni olarak adlandırılan bu merdiven adını şeklinden almaktadır. Z tipi yangın merdivenine oranla daha az yeğleme edilmesinin sebebi insanların inerken ofis çizerek inmek zorunda kalmaları ve bunun neticesinde bile baş dönmeleri yahut istikrar kaybı kadar şeyler yaşayabilmeleridir.